Introductie
We hebben het allemaal meegemaakt, toch? Je bent net lekker bezig met je favoriete serie en dan… bufferen. Of je probeert je slimme lampen aan te zetten en ze reageren niet. De boosdoener? Dat oude, vertrouwde 2.4GHz Wi-Fi netwerk. Maar waarom gebruiken we het nog steeds en hoe kunnen we het beter maken? Laten we dat eens uitzoeken.
In dit artikel:
Wat is 2.4GHz Wi-Fi en waarom wordt het zo veel gebruikt in slimme huizen?
Terug in de tijd, in 1985 om precies te zijn, gaf de FCC de 2.4GHz radiofrequentie vrij voor ongelicenseerd gebruik. Dit betekende dat iedereen het gratis kon gebruiken. Toen in 1997 de eerste versie van het Wi-Fi protocol 802.11 werd uitgebracht, was 2.4GHz Wi-Fi geboren. Het was een instant hit, maar het was niet alleen. Alles in ons huis dat draadloos wilde communiceren, sprong op de gratis 2.4GHz band. Van draadloze telefoons en garagedeuropeners tot babyfoons – en magnetrons gebruikten al 2.4GHz golven om voedsel te koken. Met andere slimme huisprotocollen, zoals Bluetooth, Zigbee, en nu Thread, ook op de frequentie, is het 2.4GHz huisfeestje erg druk geworden.
De problemen met 2.4GHz Wi-Fi
Met populariteit komen problemen. Voor 2.4GHz zijn deze tweeledig. Ten eerste kan er interferentie en congestie ontstaan door overbevolking op het smalle spectrum van de frequentie. Ten tweede: slechte firmware. Al die apparaten die 2.4GHz Wi-Fi gebruiken en al het andere op dezelfde slice van het spectrum verdringen de frequentie. En al hun onophoudelijke gepraat maakt het moeilijk voor een enkel apparaat om gehoord te worden.
Hoe kunnen we deze problemen oplossen?
Met de komst van de 5GHz en, recenter, 6GHz Wi-Fi-banden, heeft het Wi-Fi van je slimme huis meer ruimte om te ademen – specifiek, meer spectrum. Als de banden omhoog gaan, wordt elke rijstrook breder – met 6GHz die ons een enorme 1,200MHz van spectrum brengt. Het eenvoudigste wat je kunt doen om te helpen met congestie in je slimme thuisnetwerk is om je high bandwidth apparaten zoals beveiligingscamera’s, laptops, en streaming sticks naar 5GHz en zelfs 6GHz te verplaatsen, zodat je 2.4GHz gadgets meer ruimte hebben om te ademen. (Het moet vanzelfsprekend zijn dat je om Wi-Fi congestie te verminderen, alles wat je kunt, zoals desktopcomputers, televisies, streaming sticks, en andere stationaire bandbreedtevreters, bedraad moet aansluiten.)
Is er een betere oplossing dan 2.4GHz Wi-Fi?
Hoewel 2.4GHz Wi-Fi misschien hier is om te blijven, betekent dit niet dat slimme apparaatfabrikanten het moeten gebruiken. Ze hebben andere opties. Z-Wave, Zigbee, en Thread zijn allemaal technologieën die meer voor de hand liggen voor slimme huisgadgets, voornamelijk omdat ze mesh-netwerken gebruiken. Dit stelt elk apparaat in staat om de connectiviteit uit te breiden, zodat je slimme stekker je slimme lamp kan helpen verbonden te blijven. Hoe meer apparaten je hebt, hoe verder het netwerk reikt.
De uitdagingen van het verbinden van slimme apparaten met 2.4GHz Wi-Fi
Een veelvoorkomende frustratie met 2.4GHz Wi-Fi slimme huisapparaten is het proberen om ze verbonden te krijgen. Slimme stekkers, robotstofzuigers, en lampen die de 2.4GHz Wi-Fi gebruiken, moeten ook aan boord gaan met 2.4GHz. Maar als de smartphone die je gebruikt om het te verbinden op een 5GHz band zit, ziet het apparaat mogelijk het 2.4 netwerk niet en faalt het om te verbinden.
Conclusie
Het is duidelijk dat 2.4GHz Wi-Fi zijn uitdagingen heeft, maar het is ook duidelijk dat het hier is om te blijven. Met een beetje begrip en wat slimme oplossingen kunnen we echter het meeste uit onze slimme huizen halen, zonder dat we voortdurend met netwerkproblemen te maken hebben. En wie weet, misschien is de volgende grote doorbraak in slimme huisconnectiviteit wel net om de hoek. Misschien is het tijd om te kijken naar Matter, het nieuwe protocol dat belooft om de slimme huisconnectiviteit te revolutioneren. Of misschien is het tijd om te investeren in Wi-Fi 6E, de nieuwste en snelste versie van Wi-Fi. Wat het ook is, zorg ervoor dat je je huis slim en veilig houdt door de veiligheid van je slimme huisartikelen regelmatig te controleren.